Välkommen hit och ta del av mina tankar. Jag blir jätteglad om du vill skriva några rader i gästboken eller i mitt kontaktformulär. Du kan även skriva en kommentar i bloggen om vill det. Ha nu en riktigt bra dag, kram AnnaLena

13 april, 2007

Fredag den 13



Man har ju sen man var barn fått höra att Fredag den trettonde är en otursdag.
Personligen har det väl inte varit värre än någon annan dag för mig.
Men kanske var det därför jag startade dagen med att tappa ut en kopp kaffe, vem vet.
Så jag säger bara det, ta det lugnt idag, man vet ju aldrig.  

Det här skriver Wikipedia 
Det finns flera olika teorier varför vi har fredagen den trettonde som en otursdag. Talet 13 betraktas som ett magiskt tal inom folktro och magi.

Rädslan för talet 13 går tillbaka till tiden före kristendomen, antika trolldomsböcker visar att talet användes i förbindelse med formler och förbannelser som riktade sig mot underjordiska makter.

Fredagen betraktades i det gamla bondesamhället som ett slags helg- och vilodag, en dag som var olämplig att börja med ett arbete på och det man gjorde fick inte vara bullersamt. Däremot ansågs det vara en bra dag för hår- och nagelklippning.

En teori grundar sig på att Jesus hade 12 lärjungar, och när Jesus blev förrådd var Judas den trettonde vid matbordet. Det kan även ha varit så att det baseras på att det fanns 13 personer totalt och att Jesus korsfästes på långfredagen. Det var också så att Jesus dog på en fredag. Den här kopplingen är av ganska sent datum och av okänt ursprung

En annan teori grundar sig på att ett betydande antal ordensmedlemmar från Tempelherreorden blev fängslade av Filip IV av Frankrike fredagen den 13 oktober 1307 på order av påven Clemens V. Många av dessa torterades och avrättades dessutom.

Och så finns det den i den nordiska mytologin där det berättas hur svekets och ondskans gud Loke kom som den 13:e gästen till ett gästabud i Valhall - och sedan dödade Balder.[1]

Att talet 13 är speciellt har människor ansett långt innan kristendomen och Tempelherreorden fanns, det troliga är att talet, som så mycket annat av äldre datum, har införlivats med kristendomen - precis som gjorts när t ex den kristna julhögtiden förlades till tiden för midvinterbloten.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för historielektionen! Riktigt intressant faktiskt! Hoppas allt är bra med dig och att du fått njuta i solen idag. Vi har varit i Danmark och haft det underbart hela dan idag :-)
Kram
Linda

Anonym sa...

Kul information om fredagen den 13 och siffran 13 över huvud taget ;0).
Tycker att du gör helt rätt i att bojkotta mejeriet, hur kan de få för sig att ha reklam för en sekt, låter ju helt sjukt !!??
Hoppas att du får en skön helg och att det ordnar sig med personen som har det jobbigt ...
Kramar, Doris

Eva sa...

Vi pratade lite om att det var fredag den trettonde men inget gick på tok här, snarare tvärtom tycker jag det var en dag som fungerade rätt bra.

Jag har haft malva i kruka och det fungerade jättebra. Om du köper frön nu och försår dem och sätter ut dem i kruka sen blir det nog jättebra! Ta vara på fröna som blir i frökapslarna sen så kan du så dem året efter.